Saltar a continguts

Unió Esportiva Figueres

Navegació

Menú principal

1936-39: La Guerra Civil

La Guerra Civil
Ampliar imatge
TEMPORADES 1936-37, 1937-38 i 1938-39. LA GUERRA CIVIL
El 18 de juliol de 1936 va esclatar la Guerra Civil que tantes desgràcies i canvis comportaria. El Figueres va inaugurar la temporada 1936-37 contra l'Independència de Girona amb empat a dos. Fou una temporada amb diversos partits amistosos, amb molts gols, i tenint altra vegada com a entrenador Joan Romans que va donar un nou impuls a l'equip. El campionat de Segona Categoria Ordinaria començà el 8 de novembre perdent a casa amb l'Olot (3-4).

Al final es va jugar un total de 36 partits: 22 de guanyats, 5 empatats i 9 de perduts; 140 gols a favor i 49 en contra. Pagès va marcar 30 gols. Després el futbol va quedar en suspens. En alguns partits, en ple moment revolucionari, es va imposar el cant comunista de la Internacional amb el puny alçat per part de jugadors i espectadors.

Alguns jugadors eren nous: Baus, Juanola, Vayreda, Pérez, Técul, Alcayne, Ors, Valverde, Geli, Vilagran i Grau. Aquests dos últims també són notables a la història futbolística del club. Vilagran, més conegut per Toti, era un mig-ala que marcava magistralment els extrems contraris. Tenia un gran caràcter i en una ocasió va clavar un cop de puny a l'àrbitre i fou sancionat per una llarga temporada.

Pel que fa a Grau, era un extrem, petit d'estatura i camatort, que es filtrava com una serp pel mig de la defensa contraria i que rematava a la voleia. Diversos jugadors foren cridats al servei militar i alguns van morir a la batalla: Barnet, Sancho, Ortiz, Arcos, Monera, Tècul...

Igualment la seu de l'entitat va sofrir els efectes de la guerra: "El local social, a causa dels bombardeigs aeris (una bomba va caure a l'edifici del Cafè Europa) va sofrir greus desperfectes i fou saquejat totalment; fou robada la magnífica col.leció de copes (29), trofeus i banderins....només es van trobar, abandonades en un racó i torçades, les copes del regiment de Sant Quintín i del Campionat Comarcal Sastreria Imbert, guanyades pel primer equip i pel reserva.

Posteriorment, el mes de juliol o agost, en foren recuperades vint, en una casa de camp als afores de la població. També va desaparèixer bona part de material i el camp va sofrir la destrucció total de la valla i la parcial de la paret de tanca. Van ser cremats tots els armaris, taules i bancs del vestuari....."." Una bomba va destruir part de l'edifici i una altra va oterrar-se sense explotar i va romandre prop de trenta anys sota una taula de billar al sòl del cafè, sense saber-se i amb el perill que això representava, fins que en enderrocar-se l'edifici per fer-lo nou es va trobar la bomba.

També va quedar enderrocada bona part de la paret del camp de futbol i destrossats els vestidors. Quant als trofeus trobats, fou gràcies al fet que "el membre de junta Eusebio Imbert va poder salvar tot el material i la majoria dels trofeus que havia guanyat la Unió, posant-los a lloc segur, fora de Figueres".

La llista de socis també va desaparèixer i hagué de refer-se del tot. Es va agafar una llista d'abans de la guerra i es va anar casa per casa d'aquells socis anteriors per si volien tornar a ser-ne. Alguns eren morts, altres exiliats, alguns, presoners en camps de concentració i alguns estaven en condicions econòmiques difícils. La nova llista de socis es va fer posant a tots l'antigüitat de l'1 de setembre de 1939.
Durant el temps de guerra van formar-se alguns clubs com el Racing Club Figueres, la Penya Alegre, basada especialment en l'excursionisme, i la Penya Sprint Fort, dedicada al ciclisme.