Saltar a continguts

Unió Esportiva Figueres

Navegació

Menú principal

1994-95: La fi d'un cicle

1994-95
Ampliar imatge
TEMPORADA 1994-95. FINAL D'UN CICLE
La marxa de Tintín Márquez, que va signar contracte amb l'Europa, recent ascendit a Segona B, el davanter Ramon i el porter Emilio, que va retornar a Segona A a les files del Badajoz, van ser les baixes més significatives de l'equip unionista.

La plantilla que va confeccionar el cos tècnic, encapçalat per Raül Longui i l'assessor Angel Alonso, va incorporar alguns joves talents del futbol estatal, a part de fitxar dos davanters dels que tothom n'esperava molt: Arturo Luís Patiño (Deportivo) i Salvador Soriano (Elx). A ells dos es van unir Jordi Melero (Girona), el porter Rodri (Tortosa), el defensa mallorquí Miquel Angel Salas (At. Balear), els centrecampistes Manolo Muñoz (Alaves) i Arnau Sala (Manlleu), i el davanter Jaume Escala (Gava). Raül Longhi es va emportar quatre juvenils a la preparació de pre-temporada celebrada a Font Romeu: Miranda, Pérez i Hernández. Al mateix temps, el fisioterapeuta David Capel passava a ocupar també la plaça de preparador físic, en substitució d'Ismael Dos Santos, mentre Jordi Pagès continuava de delegat i Pere Gratacós es convertia en el nou coordinador del futbol base.

Només quatre jugadors, Quim Ferrer, Albert Valentín, Arseni Comas i Pitu Duran, representaven la vella guardia de la dècada dels vuitanta. El Figueres va fer un bon paper a la pre-temporada, i va lluir amb especial intensitat a la Copa Catalunya, que va disputar-se a Vilatenim. Després d'eliminar l'Amer i el Masnou, en els quarts de final, la Unió va superar el Barça (2-2) a la tanda de penals. El camp era ple, sobretot de joves aficionats. La presència del campió del món Romario va atreure molt públic. Quim Ferrer va ser l'heroi de l'eliminatòria amb una gran actuació. A les semifinals, l'Espanyol va eliminar la Unió (1-1), tambe a la tanda de penals. A la Copa del Rei, el Figueres va superar la primera eliminatòria davant el Girona, pero va caure amb l'Ontinyent.

A la lliga, tot va anar força be fins a Nadal. El Figueres, sense jugar excepcionalment, es va situar en quart lloc a quatre punts del segon, el Castelló. Les tres setmanes de descans de les festes nadalenques van ser fatals, i la Unió va perdre pistonada de forma progressiva. El club va fitxar el jove Maceda (Horta).

A finals de març, Soriano va ser traspassat al Guíxols. Longhi va fer debutar progressivament els juvenils Prats, Hernández i Santos, pero el 2 d'abril va abandonar el càrrec despres d'un decebedor 0-4 davant el Terrassa. L'equip va baixar al desè lloc i va perdre els dos únics positius que tenia. Curiosament, Longhi va plegar a la trentena jornada, la mateixa en que havia arribat Waldo Ramos un any abans. Pere Gratacós es va fer càrrec provisionalment de l'equip, mentre el Consell d'Administració negociava la incorporació de Xavi Agustí.

L'ANIVERSARI I L'ADÉU DE DURAN

El Consell d'Administració de la Unió Esportiva Figueres va programar a les acaballes de la temporada 1993-94 els actes de celebració dels setanta-cinc anys de la fundació de l'entitat. Xavier Xinxó, secretari general de l'entitat, coordinava aquests actes amb el suport de diversos consellers de la Societat.

El 12 d'abril de 1994 va ser el dia escollit per a la celebració dels primers esdeveniments. Era dimarts, i el president Albert Domínguez va inaugurar una exposició retrospectiva a la sala de l'Antic Escorxador, a partir del fons fotogràfic i documental de Ricard Falcó. El mateix dimarts, l'Ajuntament de Figueres va lliurar a l'entitat la Fulla de Figuera de Plata de la ciutat, i a l'ex-president Emili Bach, la Medalla de Plata al Merit Esportiu.

El secretari general de l'Esport de la Generalitat, Josep Lluís Vilaseca, va anunciar l'atorgament a Bach de la medalla de Forjador de l'Esport. En aquella mateixa sessió, presidida per l'alcalde Marià Lorca, Albert Domínguez va lliurar la insígnia d'Or de l'entitat al pintor Josep Martínez Lozano, que va oferir una aquarel.la commemorativa al club. En acabar la temporada, la Unió va organitzar un Fòrum de debat al Museu de l'Empordà. A finals de març de 1995, el mateix Museu va acollir una històrica subhasta d'art, en que van participar la majoria de pintors de reconegut prestigi de la comarca. Tot plegat ha quedat recollit en el "Llibre que teniu entre mans".