Saltar a continguts

Unió Esportiva Figueres

Navegació

Menú principal

1922-23: L'esquela mortuòria del Girona

1922-23
Ampliar imatge
TEMPORADA 1922-23. L'ESQUELA MORTUÒRIA DEL GIRONA
La temporada seguent, 1922-23 fou esplèndida, amb el cas insòlit que tota la temporada va jugar el mateix equip: Raurich, Walter, Humbert, Prats,Bañas, Botey, Miravitlles, Suñer Pi, Coll i Felip. Dirigia el club el nou president Josep Jou, procurador dels Tribunals, en dues ocasions alcalde de Figueres.

La temporada, que fou florida, no va poder començar millor: el primer partit, Banyoles-Figueres, va acabar amb el resultat favorable de 8-1. Pero en el campionat el Figueres jugà contra els equips de Portbou, Palafrugell, Blanes, Sant Feliu i Girona. El Figueres anava frec a frec amb el Girona. En el desplaçament, el Figueres va perdre per 1-0, despres que l'arbitre ordenés tirar dues vegades un penal contra el Figueres, que va parar Raurich. A l'últim partit estaven empatats i el Girona havia de venir al camp del Figueres. Els gironins van escampar unes esqueles mortuòries en les quals es deia que El Figueres ha fallecido, perquè donaven el partit per guanyat. Va venir molta gent de Girona en un tren especial per animar el seu equip.

El camp va registrar una entrada de 5.000 persones i es feren 6.000 pessetes de guixeta. Fou la primera vegada que l'autoritat governativa va prendre mesures per prevenir l'ordre públic i va enviar a Figueres una dotació de la Guardia Civil que anava muntada a cavall. Fins llavors els encarregats de mantenir l'ordre eren els guardies municipals que actuaven, més que res, a cops de xiulet. El resultat d'aquest partit fou de Figueres 2 - Girona 0, amb la qual cosa el Figueres es proclamà campió.

Els aficionats figuerencs, veient aquella propaganda gironina, havien respost amb la publicació d'uns goigs en lloança dels que amb ignorància i carregats de bona fe creien guanyar el campionat provincial de Girona de l'any de gràcia 1922-23 i una altra esquela en que el difunt era el Girona, esquela que s'havia gosat repartir fins i tot als cafès de Girona. Aquella nit va haver-hi sardanes a la Rambla i el senyor Carles Cusí va filmar una pel.lícula que després va projectar al cinema Sala Edison.

Altres partits destacables d'aquesta temporada foren els jugats entre Figueres-U.S. Gatzarienne (5-1 i 5-1), Figueres-Barcelona (3-4 i 0-3), Espanya de València-Figueres (0-1 i 1-3), Figueres-Cette (5-1) i Figueres-Sabadell (0-1 i 4-3). En total es jugaren 55 partits: 32 victòries, 8 empats i 15 derrotes, amb 151 gols a favor i 81 en contra. Colls va marcar 35 gols.

POEMA INOFENSIU

A la nostra capital
que's emporium de bellesa,
hay un campo de foot-ball
qu'are hi han de plantar ceba

Es el punt de reunió
de la gran gent de pistó
pollos bien, tots enguantats
i lloros enferinats.

Ni fent deu mil porqueries
han pogut ser campións,
i aixó que, pobre família
es pintaven de matóns.

A Figueres van anar
per guanyar brut o net,
i a Girona han tornat
amb el corresponent cabasset.

Tot el poble està empipat
perqué el club els ha timat,
i no veuen els paveros
que tots son uns patateros.

Els ex onze leaders
ploren llágrimes de sanc
de la ciutat del placer,
xupar mai més no podrán.

Gloriós Encenedor,
si acás no ho feu millor,
vos posareu a l'altura,
d'una llauna de Basura.

Deu vos dó molts anys de vida
i amb aixó ficseu-si molt,
retreteu-se de seguida,
i no jugueu mes a futbol.

Finalment ens despedim
populosa i gran ciutat,
de fer versos, en tenim.
ja ho saben, el c.. pelat


OREMUS: gratiam tuam Dei que esquilabis tanta llana cum pupulabit per urbis Gerundensis et non permetebus piscolabis et martingala futbólica per omnia secula seculorum. AMEN.

REQUIESCAT IN PACE

A la ciutat de Girona
tres vegades inmortal,
les potencies financeres
feren un camp de foot-ball.

El poble, en veurer l'Estadi,
s'adoná de sa afició,
i desseguida al Equipo
volen fer-lo campió.

Començan desfent partits
que ja s´havien jugat,
embolicant i fent trampa
tot per guanyá'l campionat.

Tan sols un partit faltava
a Figueres cal anar
cinc trens, divuit autobusos,
i fins hi va un aeroplá.

Mes ai! l'hora es arribada,
la trista hora de plorá,
plora,plora, CLub Girona
no t'hi ha valgut l'embrollá.

No es menester que us retregui
el fatídic resultat
sols com a conçol vos dona
son pesam, LA PENYA RHAN

L'Emm. i Exm. senyor bisbe de Papa-Lus s'ha dignat concedir la indulgencia plenaria a tots aquells que devotament resin al difunt.

EL DOL ES DONA PELS DESCUSITS

Goigs de lloança i esquela mortuòria editada amb motiu de la final Figueres-Girona, en la qual el Figueres es proclama campió.

En aquesta temporada es va crear l'equip Emporium F.C., depenent del Patronat de la Catequística, que jugava al camp del Poble Nou i del qual van sortir diversos jugadors per al primer equip del Figueres: Carreras, Laboria,Forgues, Lagresa, Albalat, Pratsevall i Arater.