Saltar a continguts

Unió Esportiva Figueres

Navegació

Menú principal

1930-31: Un altre camp

Un altre camp
Ampliar imatge
TEMPORADA 1930-31. UN ALTRE CAMP
L'any seguent, 1930-1931, el Figueres va seguir jugant a la Primera Categoria Provincial, on va quedar subcampió, a un punt del Palamós. Els rivals eren sempre els mateixos: Palamós, Bisbalenc, l'Escala, Cassà, Olot, Farners, Montgri, etc. Va començar contra el Montgrí (5-0), empat al camp del Palamós (1-1) i de la Bisbal (2-2), Figueres-l'Escala (6-1)... En l'últim partit es va guanyar el Farners (7-1).

Cal esmentar els dos partits de fires de Santa Creu jugats contra el Barcelona: 4-3 i 0-13. El jugador blau-grana Sagi Barba va comentar: "el primer dia l'àrbitre ens prenia el pèl, i el segon dia ens vàrem imposar".

Novetats de l'any foren els jugadors Pons, Vernet, Sala i l'històric Estebanet Vila, que havia vingut a Figueres per raó del treball que tenia en una agencia de duanes. "En aquella època no hi havia sou i si guanyàvem ens donaven una prima de cinc pessetes i el vermut. El joc era molt viril i espontani". Aquest extrem va jugar deu anys amb el Figueres i ja es va quedar a residir a la ciutat; era un gran entusiasta del club.

Aquest mateix any el club va canviar d'estatge i va anar a l'entresol del'anomenat Gran Cafè Europa, propietat de la família Dunjó, entre els carrers de Monturiol i Caamaño. Un altre esdeveniment fou el canvi de terreny de joc.Hagué d'abandonar-se l'antic velòdrom per impossibilitat de pagament del lloguer.

En aquells moments l'Ajuntament tenia arrendat un camp propietat de l'Hospital de Figueres, situat al capdamunt dels carrers González de Soto i Pere III, entre els carrers de Santa Llogaia i de la Concòrdia, lloc on avui hi ha el carrer Vicenç Dauner. Era conegut com a camp de les monges perquè al carrer de González de Soto, davant per davant del terreny, hi havia el convent de les religioses de clausura clarisses.

Tot sovint alguna pilota queia a l'horta de les monges i calia anar-la a demanar; les monges les tornaven a través del torn i se'ls donaven 25 cèntims de propina. Anteriorment, aquest camp havia estat llogat al Centre d'Excursions i Sports, entitat entusiasta local que presidia Joan Fajol, el qual, pel seu compte, va encerclar el camp amb una paret de rajols i viguetes de ferro que va costar tres-cents duros.Després va tenir problemes amb el lloguer, no se li va acceptar la condonació del deute per compensació del valor de la paret de tanca i el 1929 fou acomiadat. Llavors fou quan l'Ajuntament el va arrendar per 500 pessetes l'any i el convertí en el Camp Municipal d'Esports per facilitar-lo al Servei Nacional d'Educacio Física i Pre-militar. La temporada següent hi jugava la Unió Esportiva Figueres que hi va romandre fins al 1950. Recordem que era alcalde i president de la Junta de l'Hospital l'ex-president del Figueres, Josep Jou.

L'Ajuntament de Figueres, el 20 de febrer de 1931 acordà convertir aquest terreny en el Camp Municipal d'Esports i acordà cedir-lo, en règim i utilització, a la Unió Esportiva Figueres "como única entidad realmente sportiva y ya veterana de la población", la qual havia de modificar els seus estatuts per tal de permetre la pràctica de tots els esports, creant les seccions corresponents. Quedava establert l'horari d'ús dels camps, la presència d'un conserge del club, l'entrada gratuïta per a tots els consellers municipals, i que en el cas d'organitzar-se a Figueres una escola cívico-militar d'instruccció pre-militar, aquesta tindria el mateix dret d'utilitzar el camp.

Quan la Unió va voler instal.lar l'aigua potable per a les dutxes dels vestidors, l'Ajuntament va autoritzar-ho, així com els desguassos a la claveguera "essent, però, de càrrec de la Unió Sportiva el lloguer del comptador de l'aigua potable i l'import del seu consum".

És curiós que en aquests anys anteriors, a Figueres hi havia tres camps de futbol: el Velòdrom amb la Unió Esportiva Figueres, el del camp de l'Hospital amb el Centre d'Excursions i Sports, i el del Poble Nou, amb l'Emporium de la Catequística. Van desaparèixer el del Velòdrom, convertit en horta, i el del Poble Nou, en urbanitzar-se el terreny.

El nou camp de les monges estava tancat, com s'ha dit, per una paret d'uns dos metres d'alçada, i això feia que freqüentment algunes pilotes anessin a parar als carrers laterals, cosa que era esperada per la mainada per agafar-la i tornar-la, ja que això donava lloc a l'entrada gratuïta.

En aquesta temporada es van jugar 42 partits, amb 26 victòries, 8 empats i 8 derrotes i aconseguiren 136 gols a favor per només 107 en contra.