Saltar a continguts

Unió Esportiva Figueres

Navegació

Menú principal

1919-1920: un subcampionat

1a temporada (1919-1920): un subcampionat
El mes de setembre va ingressar a la Federació Catalana de Futbol Amateur i va participar en el campionat oficial de la Primera Categoria Provincial, integrat pel Figueres, l'Agrupació Ateneu Esportiu Sant Feliu de Guíxols, l'Ateneu de Palafrugell i el Palamós. Aquest campionat es va jugar del 14 de desembre al 8 de febrer i fou guanyat pel Sant Feliu amb 11 punts, seguit del Figueres amb 7.

Anteriorment, l'1 de setembre, el Figueres va jugar un amistós al camp del mateix Sant Feliu i va perdre per 7 a 2. "Un fracàs, poca experiencia en camp contrari", segons havia comentat la premsa. En el partit de retorn, a casa, el primer temps va acabar amb un 0-4 favorable al Sant Feliu, pero a la segona part el Figueres s'imposà i aconseguí guanyar en marcar cinc gols.

També va jugar altres partits contra el Granollers, Portbou, Girona,Palafrugell i l'Escala, disputant-se una copa donada per l'Ajuntament que es va adjudicar el Figueres. El 14 de març de 1920 el club va iniciar els partits internacionals en desplaçar-se a Beziers, on va jugar contra el S.C. Biterrois, equip de gran renom i potencia, campió del Llenguadoc. El resultat fou de 2-1 favorable als francesos. El 7 de juny va jugar un altre encontre internacional a Figueres contra el Red Star Club París, campió de la lliga francesa amb tres internacionals, amb el resultat de 5 a 2 favorable als forasters.

Aquest dia la ciutat de Figueres va quedar curulla de gent per a veure el partit, com si fos la festa major. Igualment els dies 2 i 3 d'abril de 1920 hi hagué una gran expectació en jugar contra l'Espanyol, que va guanyar els dos partits pel mateix resultat de 3-1. En aquests dos partits va ploure i es van perdre 700 pessetes de taquilla. La premsa comentava que "la derrota fou deguda al nerviosisme d'alguns equipiers figuerencs i a no poder presentar l'equip complet".
La temporada no es va pas considerar massa brillant i l'assemblea de socis va acordar reforçar la Junta amb una comissió tècnica formada per Francesc Guillamet, Pere Teixidor Elies, Eduard Alegrí i Lluis Giralt.

En total, aquesta primera temporada el Figueres va jugar 32 partits oficials: 17 de guanyats, 4 d'empatats i 11 de perduts, amb 91 gols a favor i 66 en contra. Els màxims golejadors foren Botey i Pujol, amb setze gols cadascun.

Els jugadors d'aquesta primera temporada foren: Oliveras, Capdevila,A. Novoa, Ballester, F. i E. Bartolí, Capell, Prats, Raurich, Pujol, Estrada,Roig, Enseñat, M. Basil, P. Laboria, Armendares, Suñer Pi, Botey, Torres,Suárez, Colls, Pons, Diez, Bourman, Sureda, Imbert, Fontanet i Esparragó.

D'aquests jugadors, a més dels ja esmentats Novoa i Prats, cal esmentar Bruno Botey, que havia començat a jugar als tretze anys amb l'Sport Club Empordanès.
Després va estar uns anys fora, ja que estudiava medicina a la Universitat de Barcelona, i un cop acabada la carrera fou nomenat metge de Capmany, però encara va jugar un breu període amb el Figueres.

També cal esmentar el primer cronista esportiu figuerenc, Pere Teixidor i Elies (1892-1981), que signava amb el pseudònim de Rodix i Xiet. Havia jugat a futbol amb l'Sport Club Empordanès, havia fet de referée i fou membre de la primera comissió tècnica del Figueres. Va ser cronista de La Veu de l'Empordà, La Comarca Deportiva, El Ampurdanès i La Galeria i corresponsal dels barcelonins El Esport, La Jornada Deportiva i El Mundo Deportivo. Generalment, als primers temps, finalitzava les seves cròniques amb un "Hip, hip, hip, hurra!".

PRIMERA SUBVENCIÓ

D'aquesta primera temporada és noticia la curiosa anècdota de l'oposició entre determinats regidors municipals i el club a l'hora de demanar una subvenció. El mes de juny de 1919 el club va sol.licitar de l'Ajuntament una subvenció "per atendre les despeses que ha d'ocasionar-li la campanya de cultura física pro-infància que desitja emprendre". La comissió municipal va informar que "el fi que amb aquesta campanya es persegueix és altament plausible i digne" i va proposar una subvenció de 100 pessetes, a la qual es van oposar dos regidors en dir que "l'Ajuntament ha concedit a la Unió Esportiva Figueres diversos premis, amb destinacio a diversos concursos que han vingut celebrant i que utilitza gratuïtament el camp en que verifica sos jocs i festes, cedit a l'efecte per l'Ajuntament i considerant que el Iloguer de dit camp produiria almenys 300 pessetes anuals que economitza la referida entitat".

A la reunió del consell municipal un altre regidor va recolzar la proposta perquè "aquesta entitat persegueix el desenrotllament físic i moral de la joventut" i perquè el camp anomenat Enginyers "en altre temps, a més de cedir-lo gratuïtament a altres societats esportives, abonà a aquestes el dèficit de 2.000 pessetes que els resultà i el pagament de les pilotes". La rèplica dels opositors fou que el dèficit havia estat dels actes de la comissió de festes i no del club i que adequar l'horta de l'Institut com a camp de futbol havia costat a l'Ajuntament 150 pessetes.

Un altre regidor va manifestar que "l'Ajuntament està enfront de la Unió Esportiva, havent-se al.legat que molestava als veïns, que no hi havia ordre en son règim intern i que havia tallat arbres a l'horta de l'Institut sense la corresponent autorització". A la votació final va quedar denegada la rèplica amb dos vots a favor i sis en contra.