Saltar a continguts

Unió Esportiva Figueres

Navegació

Menú principal

1929-30: Campíó amateur de Catalunya

Campió amateur
Ampliar imatge
TEMPORADA 1929-30. CAMPIÓ AMATEUR DE CATALUNYA
La temporada 1929-30 va representar una nova etapa extraordinària del club. Va cessar de president Josep Jou perquè va ser nomenat alcalde i el seu lloc l'ocupà Enric Chantier. Aquest any es va crear la lliga professional, amb dues categories: aficionats i professionals. El Figueres passà al grup d'amateurs de la Primera Categoria Regional, en la qual jugaven: Figueres, Palamós, Farners, la Bisbal, l'Escala, Olot i Cassà.

Va debutar com a entrenador de l'equip figuerenc Joan Romans, jugador mític dels primers temps. Nat a Figueres el 1902, Romans havia jugat fins als vint-i-quatre anys. Va deixar el futbol actiu per treballar d'escrivent a casa del procurador i ex-president Josep Jou, del qual fou secretari particular quan aquell va ser nomenat per segona vegada alcalde de Figueres el 1939. L'any 1946 va marxar de Figueres i es va desplaçar a Lleida, on va entrenar aquell equip, aconseguint l'ascens a Tercera en la temporada 1946-47, a Segona dos anys després i a Primera Divisió el 1950-51 . El 1956 va formar la primera Escola de Futbolistes d'Espanya. Va morir a Lleida el 1991.
En aquesta temporada van entrar nous jugadors: Gimbernat, Rizo,Juando, Baig, dos germans Jordà, Gutiérrez, Pinadell, Naval i Santamaria. La preparació es feia dos dies a la setmana, de sis a vuit del matí. El mateix entrenador els pagava l'entrepà, i el club, una prima de cinc pessetes si guanyaven en els desplaçaments.

Joan Romans treballava llavors al despatx del procurador Josep Jou, ex-president del club i alcalde de Figueres. La temporada va començar amb un amistós contra el Catalunya-les Corts (3-0) i un Figueres-Margarit (3-2). El campionat s'inicià el mes d'octubre amb un Cassà-Figueres (0-1). En acabar la primera volta el Figueres anava líder. El 2 de febrer de 1930 es va jugar l'últim partit del campionat al camp del Farners. El Figueres necessitava un empat per ser campió i superar el Palamós. Quatre autocars d'aficionats figuerencs acompanyaren l'equip. Hi havia un entusiasme general. A punt de començar el partit va arribar un autocar amb aficionats del Palamós, per animar el Farners a guanyar el Figueres. Fou un partit històric. Al final, el resultat fou d'empat a un gol i el Figueres es va proclamar campió de la província amb 19 punts, un més que el Palamós. Va jugar la semifinal de Catalunya contra el Tàrrega (0-0 i 4-0), favorable al Figueres, i la final contra el Poble Sec (2-1 i 1-2), tambe favorable al Figueres.

Era campió de Catalunya amateur. Tenia dret a participar al campionat d'Espanya i hagué de disputar una eliminatòria amb l'Atlètic Fortpienc, al camp de l'Espanyol. Resultats: empat a dos el primer dia i un sol gol del Fortpienc a l'últim minut, a la segona jornada. Fou un partit de molta llenya i una conseqüència negativa va ser una cama trencada al jugador del Figueres Fermí Noguer.

El mes de maig el Figueres va jugar tres partits contra el Barcelona. L'últim al camp de les Corts, amb trenta mil espectadors i un gran partit del Figueres que aconseguí empatar a un gol. Aquesta temporada el Figueres va jugar 50 partits: 26 victories, 15 empats i 9 derrotes. De gols, 118 a favor i 71 en contra. EI màxim golejador fou Mas, amb 21 gols. Cal anotar les baixes de Carbonell, que anà al Palafrugell; Felip, al Saragossa i Arater, a l'Espanyol.